Installatie nieuwe gemeenteraad

5 vragen over de nieuwe Raad.

Een nieuw jaar betekent dit keer ook een nieuwe gemeenteraad. Wie werden er geïnstalleerd? En waarom begint de raad nu pas? 

1. Wie zijn de nieuwe GroenLinks-raadsleden?
Tijdens de eerste raadsvergadering van het jaar werden maarliefst 11 GroenLinksers geïnstalleerd. Gekozen zijn: Glimina Chakor, Mirjam Wijnja, Benni Leemhuis, Femke Folkerts, Jasper Been, Hans Sietsma, Martijn van der Glas, Lieke Schoutens, Nick Nieuwenhuijsen, Ceciel Nieuwenhout en Jeffry van Hoorn.

 

vlnr: Mirjam, Mattias, Glimina, Martijn, Nick, Lieke, Jeffry, Ceciel, Hans, Benni, Jasper en Femke
vlnr: Mirjam, Mattias, Glimina, Martijn, Nick, Lieke, Jeffry, Ceciel, Hans, Benni, Jasper en Femke

2. Waarom werd de nieuwe raad niet eerder geïnstalleerd?
Op 21 november waren de herindelingsverkiezingen. Vanaf 1 januari 2019 is de herindeling een feit en vormen de voormalige gemeenten Groningen, Haren en Ten Boer de nieuwe gemeente Groningen. Vanaf dat moment pas is ook de nieuwe raad in functie. De officiële installatie was op woensdag 2 januari.

3. Wat gebeurde er in de tussentijd?
De nieuwe raadsleden hebben ook de afgelopen weken niet stilgezeten. Als grootste partij wees GroenLinks de informateur aan. Oud raads- en Kamerlid Ineke van Gent, de burgemeester van Schiermonnikoog, onderzocht welke combinatie van partijen samen een stabiel en eensgezind college kunnen vormen. Zij adviseerde een coalitie van GroenLinks, Partij van de Arbeid, D66 en ChristenUnie.

 

Lieke Schoutens legt de belofte af
Lieke Schoutens legt de belofte af

4. Hoe gaat het nu met de formatie?
GroenLinks-wethouder Mattias Gijsbertsen leidt als formateur de onderhandelingen. De vier partijen gaan voor een nieuw college dat een groene en sociale beweging inzet, maar wel onder moeilijke financiële omstandigheden en met een kortere collegeperiode dan gebruikelijk. Vóór de feestdagen waren er al verkenningen op hoofdlijnen. De gesprekken gaan nu verder en meer de diepte in.

5. Wordt de gemeente ondertussen wel bestuurd?
Ja. Om te voorkomen dat burgemeester Peter den Oudsten de stad in zijn eentje moet besturen, heeft de nieuwe Raad de wethouders van de “oude” gemeente Groningen tijdelijk benoemd. Het gaat om Paul de Rook, Roeland van der Schaaf, Mattias Gijsbertsen en Joost van Keulen.

Jasper Been legt de belofte af
Jasper Been legt de belofte af

Foto's: Annie Postma. Klik hier voor meer foto's.