Populisme en (Groen)Linkse politiek: wat moeten we doen?

Overal ter wereld zien we populistische en zelfs buitendemocratische bewegingen ontstaan. Zoals recent de gele hesjes-beweging in Frankrijk. Wat is hier aan de hand? En wat betekent dit voor GroenLinks?

Dit politiek café zal Henk Klabbers zijn studie naar het fenomeen populisme, en de over elkaar buitelende publicaties hierover op een rijtje zetten.

Vervolgens bespreekt Floor Olijve haar studie naar het werk van de Vlaamse politiek filosoof en theoretica Chantal Mouffe. Volgens Chantal Mouffe is het huidige populisme geen uitzonderingssituatie, maar een rode vlag die ons wijst op een fundamenteel tekort in het huidige politieke denken. Een rode vlag die, als we die niet serieus nemen, ons gekoesterde democratische stelsel zou kunnen doen wankelen, richting meer totalitaire en autocratische regimes.

Hoe verhoudt GroenLinks zich tot deze ontwikkelingen en wat betekent dit voor de te nemen koers? Wat betekent dit voor onze beleidsstandpunten? In het tweede deel van dit politiek café zoeken we samen met jullie naar een antwoord op deze urgente vraag. Kom langs, en praat mee over de toekomst van onze democratie.

Locatie

Coehoornsingel 87
9711BR Groningen
Nederland